obiceiuri cu armonie, Uncategorized

Creativitatea noastră, cea de toate zilele

Ce înseamnă „creativitate” ?

Creativitate (conform dex.) = însușirea de a fi creator; putere creatoare. 

Unii oameni spun că nu sunt creativi, că nu au idei, că nu fac nimic nou şi încetează să se valorizeze. Ei bine am o veste pentru voi: TOŢI SUNTEM CREATIVI şi toţi ne folosim creativitatea….iar dacă mă întrebaţi „la ce”…  sau „când”…, vă răspund: când faceţi cafeaua, când plimbaţi câinele, când plantaţi o floare sau când călcaţi rufe….chiar dacă nu pictaţi, cântaţi sau dansaţi. Modul în care facem un lucru ţine de creativitatea noastră, facem acel lucru într-un mod unic care poate plăcea unora şi displăcea altora, dar nimeni nu îl face exact la fel ca şi noi. Şi ce poate însemna acest fapt? Înseamnă că suntem unici, că avem daruri diferite, că fiecare îşi foloseşte creativitatea aşa cum doreşte, că nu este cazul să ne comparăm cu alţii.

Probabil că nimeni nu descrie mai frumos creativitatea decât Elizabeth Gilbert care are următoarea teorie: „Să creezi, fie în artă fie în viaţa personală, nu trebuie decât să te laşi inspirat şi apoi să perseverezi pe calea pe care ţi-o deschide inspiraţia.”

Fiecare om este un creator. Trebuie să ne bucurăm de creativitatea noastră, să o cultivăm şi să o folosim la îmbunătăţirea şi înfrumuseţarea vieţii de zi cu zi.

Plecând de la creativitatea manifestată zi de zi, în orice facem, ajungem la ideea că, de fapt, noi suntem artizanii propriei noastre vieţi.

„Toţi oamenii visează, toţi au puterea de a-şi crea propria lume, însă foarte puţini sunt conştienţi de ea şi ştiu cât de puternic este visul lor…..că are forţa de a îmbogăţi orice lucru din jurul lor sau de a hrăni coşmarul lumii”- Elio D’Anna.

14212553_333297883681241_7001178399060023356_n

Şi imaginaţia noastră are un mare rol aici.

Imaginaţie (conform dex.) = Capacitate omenească de a crea noi reprezentări sau idei pe baza percepțiilor, reprezentărilor sau ideilor acumulate anterior; reprezentare produsă de această facultate; închipuire, fantezie.

Folosindu-ne imaginaţia ne construim de fapt viaţa. Poate că ar fi indicat să monitorizăm direcţia în care ne îndreptăm. Dacă vedem doar dezastre şi boli în jurul nostru şi ne plângem de una şi de alta, fără să facem nimic pentru a  schimba ceva, ne construim o viaţă bazată pe aceste credinţe, un martiriu autodeclarat, autoimpus şi acceptat. Dacă ne uităm la părţile bune ale lumii (există!!!!!), dacă facem ceva pentru a le schimba pe cele rele, dacă suntem pozitivi, viaţa noastră va avea altă culoare, una luminoasă.

img_5313

„Dacă un om îşi schimbă atitudinea faţă de ceea ce se întâmplă cu el, atunci, odată cu trecerea timpului, se va schimba natura lucrului care i se întâmplă”- Elio D’Anna

Vă îndemn să vă folosiţi creativitatea pentru a trăi frumos şi pentru a vă bucura! Folosiţi-vă creativitatea atât pentru a vă relaxa cât şi pentru a vă reinventa! Descoperiţi-vă „sunetul personal şi cântaţi-l!” Faceţi ceea ce vă place şi lucraţi deopotrivă cu seriozitate şi degajare! Atunci măcar o să puteţi spune că aţi încercat şi că indiferent de rezultat aţi străbătut o cale nobilă.

 

Viaţă frumoasă şi creativă să aveţi!

 

Psiholog: Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s