obiceiuri cu armonie

Arta şi valenţele ei miraculoase

 

Arta şi creaţia în general, pe lângă inteligenţă, ne definesc ca specie. Creăm încă de la începuturile omenirii. Am citit undeva, de curând, că manifestarea artistică a omului datează de acum patruzeci de mii de ani iar agricultura a apărut acum zece mii de ani. Se pare că în evoluţia noastră colectivă e mult mai important să facem lucruri frumoase, dar inutile, decât să ne hrănim în mod regulat.

Apariţia art-terapiei a fost stimulată de cercetările lui S. Freud şi C. G. Jung care au susţinut ideea scoaterii la suprafaţă a unor aspecte îngropate în inconştient şi transmise sub formă de simboluri. Termenul a apărut în 1942 prin artistul britanic Adrian Hill, care a descoperit puterea vindecătoare a artei în lupta cu tuberculoza. În 1945 apare lucrarea lui A. Hill, „Art versus illness”, care va pune bazele acestei metode. Aşadar, art-terapia se practică de şaizeci-saptezeci de ani, dar nu este o practică nouă, cum ni s-ar părea la prima vedere. Terapia prin artă este o tehnică veche de mii de ani pe care strămoşii noştrii o foloseau pentru a „se juca”, pentru a se simţi bine, pentru a-şi relaxa corpul şi mintea, pentru a spune poveşti despre provocările vieţii, pentru a-şi exprima bucuriile şi tristeţile vieţii aşa cum le percepeau ei şi nu în ultimul rând, pentru a desfăşura activităţi împreună cu ceilalţi.

Arta ne relaxează, ne încântă, ne face să observăm frumosul din lume, să ne canalizăm spre lucruri pozitive, pe de o parte, dar a fost demonstrat ştiinţific  că realizează şi o conexiune între emisferele cerebrale contribuind şi la o dezvolare cognitivă, pe lângă cea emoţională.

Valenţele terapeutice şi recuperatorii ale artei în viaţa noastră au fost demonstrate de numeroşi cercetători şi oameni de ştiinţă. O să prezint doar căteva motive pentru care recomand activităţile artistice în viaţa de zi cu zi:

„Nimic nu activează  creierul aşa de mult ca şi muzica.”- Oliver Sacks

„Prin stimularea muzicală a creierului se observă ridicarea lobilor drept şi stâng. Scopul muzico-terapiei este să crească aceşti muşchi activaţi ai creierului care în timp să susţină activitatea globală.”

„Dansul ameliorează în special imaginea corporală a subiecţilor, fiecare identificându-şi prin dans propriul ritm corporal, ca individ şi ca membru al grupului de apartenenţă.”-Matei, Popovici

După Freud, efectele art–terapiei sunt: reactualizarea eului, identificarea persoanei, deconflictualizarea, învăţarea simbolurilor culturale, reechilibrarea afectivă, diferenţierea afectiv-emoţională, compensarea unor componente alterate, valorificarea de sine prin socializare.

„Activităţile artistice sunt coordonate de partea dreaptă a creierului iar cele legate de limbaj, de partea stângă, astfel realizându-se o legătură între cele două emisfere cerebrale, o activitate cerebrală totală.”- Cathy Malchiodi

Art-terapia se concentrează pe procesul de creaţie propriu-zis, pe rolul cathartic  al artei, pe exteriorizarea sentimentelor şi a pulsiunilor prin procesul de creaţie, pe sublimare şi transformarea frământărilor sufleteşti în acţiuni care produc obiecte estetice.

„ În artă, sublimarea este obţinută când artistul înlocuieşte impulsul de a-şi exterioriza fanteziile cu actul de a crea echivalenţi pentru fanteziile sale prin imagini vizuale. Aceste creaţii devin artă numai când artistul reuşeşte să le facă inteligibile altora, pentru a comunica emoţii, imagini, trăiri. Imaginea este un substitut, un mod de a exterioriza experienţa de viaţă, pulsiunile erotice, traumele.”- Matei, Popovici

Art-terapia nu presupune un talent artistic, procesul este important. Produsul finit poate fi estetic sau nu, dar procesul este eliberator şi ajută la echilibrarea persoanei. Pentru a ne determina direcţia este nevoie să încercăm mai multe lucruri şi să decidem în final ce ne place.

„Faceţi ceea ce vă place şi lucraţi deopotrivă cu seriozitate şi degajare! Atunci măcar o să puteţi spune că aţi încercat şi că indiferent de rezultat aţi străbătut o cale nobilă!”- Elizabeth Gilbert

„Fiecare avem sunetul nostru, dar din diverse motive, culturale, sociale, economice, personale sau situaţionale, nu ni-l mai auzim si nu ni-l mai cântăm. Prin art-terapie  persoana îşi descoperă propriul sunet, propria creativitate şi îşi cântă propriul cântec”- Mihai Albu

Pledez pentru orice manifestare artistică. Vă garantez că vor interveni schimbări pozitive. Verific acest lucru de mult, la mine dar şi la alţi adulţi şi copii, în general. În curând voi publica o cercetare în acest sens, realizată pe copii.

Vă îndemn să vă folosiţi creativitatea pentru a trăi frumos şi pentru a vă bucura! Folosiţi-vă creativitatea atât pentru a vă relaxa cât şi pentru a vă reinventa! Descoperiţi-vă „sunetul personal şi cântaţi-l!”

img_5616

EXERCIŢII PRACTICE:

-Participă la ateliere artistice diverse pentru a încerca lucruri noi şi a indentifica ce îţi place, ce te defineşte;

– Scrie povestea ta-  Ce poţi crea? Ce îţi place să creezi? În ce stare creezi? Ce simţi în timp ce creezi? Cum te transformă procesul de creaţie?

arta-oana

P.S. În curând venim cu mai multe informaţii despre programul ARTA ŞI MAGIA VIEŢII, la care lucrez împreună cu prietena mea Oana Stîngă.

Fiţi creativi şi viaţă frumoasă să aveţi!

 

Psiholog: Cristina Eftimie

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s