obiceiuri cu armonie, Relaţii armonioase

De ce vreau să rămân în „bula mea roz”?

Sunt de acord că există multe lucruri rele în lume şi că ele schimbă culoarea peisajului, că ne dezamăgesc şi că uneori pot să ne determine să fim mai puţin optimişti. Sunt de acord că nu poţi să elimini răul doar ignorându-l. Dar nici concentrându-ne pe ceea ce este negativ, nu ne ajută cu absolut nimic. Făcând un simplu exerciţiu de imaginaţie ne putem da seama care este starea indusă de un eveniment negativ minor, enervare, disconfort, figură încruntată, lipsa elanului, rigiditate.

De ce ne-am concentra atunci pe elementele negative? De ce nu am încerca să fim pozitivi şi să vedem partea plină a paharului? De ce nu am da un exemplu de cum trebuie să fie lucrurile şi cât de multe beneficii ne pot aduce simplele gesturi frumoase.

fericire

Se ştie că efectul „placebo”- credinţa că ceva îţi face bine, funcţionează, că toate gândurile noastre ne influenţează viaţa  pe care ne-o proiectăm în funcţie de ele, că fericirea este o alegere. Un proverb budhist spune că „durerea este inevitabilă dar suferinţa este opţională”. Noi alegem cât şi cum suferim, cât gândim şi cum alegem sa gândim.

Poate că dacă ai o interacţiune cu cineva supărat şi tu îi zâmbeşti, nici nu observă, dar poate că zâmbetul tău şi simplul gest de a mulţumi pentru un serviciu aduce un alt zâmbet şi apoi un altul şi aşa mai departe. „Cu o floare nu se face primăvară”, spun unii, dar eu nu sunt de acord. Eu consider că este un bun exemplu şi că gesturile frumoase şi  bunătatea sunt molipsitoare. Dacă tu esti pozitiv, eşti educat şi poate ajungi să interacţionezi  cu medii mai puţin elevate,  este foarte important să-ţi păstrezi principiile chiar dacă, de multe ori te simţi frustrat, fiind singurul care respectă regulile.

Aşa că prefer să fiu „ruptă de realitatea” care nu-mi place, prefer să văd partea bună din oameni, prefer să evaluez pozitiv şi să fiu deschisă, prefer să am gânduri pozitive despre viitor, prefer „bula roz” în locul „realităţii gri”.

Stefano D’Anna spunea că „omul a uitat că este creatorul propriei realităţi personale şi acest lucru face acţiunile oponentului indispensabile şi simbiotice”. Suntem creatorii propiului univers şi acest lucru este înfricoşător uneori.  Tot el spunea că „ dacă un om îşi schimbă atitudinea faţă de ceea ce se întâmplă cu el, atunci, odată cu trecerea timpului, se va schimba natura lucrului care i se întâmplă”. „Putem vedea doar ceea ce suntem”, astfel avem posibilitatea de a alege ce să fim, ce să vedem.

„Modul în care trăieşti este influenţat de perspectiva pe care o ai asupra vieţii. În funcţie de înţelesul pe care îl dăm fiecărei situaţii şi fiecărui evenimnet, vom simţi si vom acţiona în mod diferit.”- Paul Mckenna

Eric Berne spunea că „ne-am născut prinţi, iar lumea  ne-a transformat în broaşte.” Poate că ar fi bine să ţinem minte acest lucru. 🙂

Iar dacă viaţa ne dă lămâi, hai sa facem limonadă!

feri-2

Zi cu soare în suflet, bunătate, bucurie şi zâmbete vă doresc!

Psiholog: Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s