Locuri cu armonie, obiceiuri cu armonie

Gradina botanica in doua anotimpuri

                     Dintre locurile pe care eu le consider a fi cu armonie,  incarcate cu energie pozitiva si muuuult oxigen este si Gradina Botanica Dimitrie Brandza, o adevarata oaza de verdeata si liniste in mijlocul unui oras galagios si poluat, cum este Bucurestiul. Gradina botanica apartine de Universitatea din Bucuresti.

IMG_5904

               Grădina poartă numele fondatorului ei si este situată în cartierul Cotroceni, avand adresa: Soseaua Cotroceni nr 32, sector 6, Bucuresti.  Suprafața  ei este  de 17,5 hectare ( 4.000 m² de sere) și are peste 10.000 specii de plante.  Prima grădină botanică din București a fost întemeiată în 1860, lângă Facultatea de Medicină, de către Carol Davila. Grădina a fost mutată în spațiul actual în 1884 de către Dimitrie Brândză, botanist român, unul dintre întemeietorii școlii botanice românești, și de către Louis Fuchs, arhitect peisagist belgian. Grădina a fost inaugurată în 1891, după ce serele au fost construite și populate. A fost afectată de inundația din 1892, apoi  avariată în timpul Primului Război Mondial, când a fost folosită de trupele de ocupație germane, și din nou în al Doilea Război Mondial, când a fost atinsă de bombardamentele anglo-americane de la 4 aprilie 1944.

Muzeul Grădinii Botanice se află situat la intrarea în Grădină, într-o clădire în stil brâncovenesc. În muzeu sunt expuse peste 5.000 de specii de plante, inclusiv 1.000 de specii exotice.

Sera Veche a Grădinii Botanice a fost construită între anii 1889-1891, după modelul Serelor din Liège (Belgia). Pavilionul a fost reabilitat în anul 2011, fiind aranjat ca un colț de pădure tropicală și conținând specii ale mai multor familii de plante exotice.

Imi place sa merg des acolo si de fiecare data revin cu incantare.

Probabil urmatorul articol va fi despre gradina in 4 anotimpuri; acum doar doua, vara si toamna.

Mi s-a parut o idee excelenta ca acolo se organizeaza diverse evenimente, ca  serile de filme de scurt metraj de exemplu. Am vazut acolo multi copii de la foarte mici in sisteme de purtare, la mai mari care se alergau si se jucau in natura si oameni faini, oameni educati dar in acelasi timp modesti, deschisi si as spune putin nonconformisti. Se statea jos pe paturi si saltele. Existau gherete cu tot felul de bunatati si bauturi. Singurul minus, as zice, anul acesta la Shorts up a fost ca vremea a pus o piedica, a plouat mult si ca filmele au fost slabute, dupa parerea mea……dar gradina a fost fantastica, ca de obicei.

 

 

 

Am mai fost prin august la plimbare cu bebelina si cu o prietena. Ne-am bucurat de racoare, de  cantec de pasarele, de verde 🙂  si de miresme.

 

 

 

E un spatiu ideal si pentru plimbare cu sau fara copii, de stat la o poveste cu o prietena, de citit, stat la soare sau umbra si respirat aer curat…..nu mai spun de un  loc pentru a face fotografii spectaculoase.

…Si din nou, am mers in octombrie. Toamna e o frumusete, am admirat atatea culori de frunze, florile de toamna aranjate in straturi din loc in loc si chiar niste trandafiri tarzii galbeni foarte parfunati. A fost plin de oameni in gradina duminica.

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Am mers de multe ori si cu copiii de la scoala si am colaborat cu administratia in cadrul diverselor evenimente ale scolii. Sunt niste oameni absolut minunati acolo.

Intrarea costa vreo 5 lei si inca vreo 3 pentru sere, deci mai nimic. Mai nou au si un mic chiosc cu cafea si croisante si este etalata o mica biblioteca pe cerdac, unde poti rasfoi o carte.

Asa ca eu recomand cu mult drag si incredere acest loc pentru relaxare, odihna, citit, plimbat si o evadare din anxietatea orasului. Conectarea cu natura ne este benefica pentru reincarcarea bateriilor.

Enjoy it!

 

Psiholog,

Cristina Eftimie

 

 

 

 

 Surse:

https://gradina-botanica.unibuc.ro/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gr%C4%83dina_Botanic%C4%83_din_Bucure%C8%99ti

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s