Armonie cu copiii, Relaţii armonioase

Din intelepciunea copiilor

Spui: e obositor sa ai de-a face cu copiii. Ai dreptate. Si adaugi: pentru ca trebuie sa te cobori, sa te inclini, sa te curbezi, sa te faci mic. Aici gresesti, nu acesta este cel mai obositor lucru,  ci faptul de a fi obligat sa te ridici, sa te salti pe varful picioarelor pana la inaltimea sentimentelor lor, ca sa nu le ranesti.”- Janusz Korczak- Cand eu redevin mic

Parintii nu sunt perfecti, si copiii trebuie sa stie acest lucru.

Se stie ca in general copiii isi pun parintii pe un piedestal, ii iubesc  neconditionat chiar daca acestia sunt abuzivi si daca le fac rau;  copiii isi iubesc parintii de multe ori in detrimentul lor. Ca adulti ajung sa nu se iubeasca pe ei, daca ceva a fost suficient de perturbant  in copilaria lor, dar foarte greu pun la indoiala dragostea lor pentru parinti………si uneori cand o fac, ca si adulti sunt coplesiti de vinovatie.

Am citit de curand Copiii sunt din rai De John Gray si vreau sa va impartasesc cateva lucruri care m-au marcat.

Copiii vin pe lume cu abilitatea de a-si iubi parintii dar nu se pot iubi sau ierta pe ei insisi. Invata sa se  iubeasca din modul in care acestia din urma reactioneaza fata de greselile lor. Cand copiii nu sunt certati sau pedepsiti pentru greselile pe care le fac, invata ca nu trebuie sa fie perfecti ca sa poata fi iubiti. Treptat invata cel mai important lucru: capacitatea de a se iubi si a-si accepta imperfectiunile.”-  Copiii sunt din rai– John Gray

Am asistat de curand la o discutie intre un adult si un copil de 8 ani. Se certau, isi spuneau lucruri neplacute. In final copilul a fost de acord ca greseste si a acceptat sa isi ceara scuze si a facut-o, dar pretindea de la adult sa faca si el la fel. Ei bine adultul a refuzat. Mi s-a parut total nedrept si….. copilul a fost dezamagit. Se simtea infrant. Simtea ca a cedat si nu merita sa o faca. Din pacate cam acestea sunt exemplele pe care le dam, exemple de putere, ca noi o detinem si abuzam de ea.

Tot John Gray spune: “Cand parintii isi cer scuze pentru propriile lor greseli, copiii iarta automat. Copiii sunt facuti astfel incat sa-si ierte parintii dar nu si pe ei insisi. Daca parintii nu gresesc si, deci nu isi cer scuze, copiii nu vor invata niciodata sa ierte. Daca parintii gresesc si nu isi cer scuze, copiii se vor simti ei vinovati. Fara sa fie pusi indeajuns in situatia de a-si ierta parintii, copiii nu invata cum sa se ierte pe ei. Iertarea de sine alunga intunericul vinei. Se invata prin experimentarea repetata a faptuui ca parintii fac greseli, dar raman demni de a fi iubiti in continuare. Daca copiii vostri vad ca parintii lor nu sunt perfecti, dar sunt demni de a fi iubiti, atunci cand devin mai constienti de propria lor imperfectiune, nu se vor mai judeca asa de dur”- Copiii sunt din rai

Si tot din intelepciunea copiilor, redau o alta discutie intre un copil de 5 ani si un adult. Discursul copilului pur si simplu m-a lasat cu gura cascata.  A fost atat de elocvent si de real incat sustin ca e un mare beneficiu sa ascultam ce au copiii de spus, sa le dam posibilitatea sa isi expuna punctul de vedere si sa ii auzim!!….

Era vorba despe faptul ca adultul tot atragea atentia asupra unui comportament negativ,…. sa nu faci…sa nu dregi….de tipul cicaleala…si evident copilul persistand in acelasi tipar….. La un moment dat copilul foarte incarcat si nervos i-a spus adultului: din cauza ta fac asta, pentru ca tu imi tot spui sa nu o fac…..si doar cand mi-ai zis sa fac altceva- ( un comportament pozitiv)- atunci am facut bine. Practic copilul a demonstrat ca mesajele negative au intotdeauna raspuns negativ si doar prin mesaje pozitive putem sa ajungem la ceva bun.

Si inchei cu un citat,… nu mai stiu al cui….. “Uneori parintii ii fac pe copii, dar intotdeauna copiii ii fac pe parinti!”

Un an nou plin de intelepciune sa avem!

 

Psiholog:

Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s