Armonie cu copiii

Atunci când copilului îi moare animalul de companie

 

Copiii, la fel ca și adulții au nevoie să-și trăiască doliul atunci când le moare cineva drag, chiar și un animal de companie. Majoritatea animalelor de companie au o durată de viață mult mai mică decât a omului și  această situație  este aproape inevitabilă. Pentru ei este o pierdere foarte mare, de obicei își iubesc mult animalele de companie și își petrec mult timp cu ele. Etapele doliului cu unele variații sunt aceleași: negare și izolare – furie – tocmeală – depresie – acceptare sau o altă variantă șoc – negare -furie și negociere – tristețe – resemnare – acceptare – reconstruire;

În primul rând copilul are nevoie de un ritual pentru a-și lau la revedere de la animăluț, să îl îngoape, să știe unde este acel loc, sa îi ducă o floare, dacă așa simte. Adulții din jur pot fi atenți apoi la comportamentul copilului și la trecerea de la o etapă la alta a doliului. Ei pot oferi suport și pot asculta copilul atunci când acesta simte nevoia să vorbească.

Personal cred că sunt de folos și poveștile vindecătoare. O să prezint în continuare o astfel de poveste. Povestea oferă de fapt un exemplu similar punctând etapele prin care trece copilul. Îl pot ajuta să înțeleagă de ce trece prin anumite stări și că acest lucru este normal.

Astfel problemele abordate sunt: moarte, pierderea cuiva drag, doliu;

Resursele dezvoltate sunt: conștientizarea pierderii, învățarea faptului că e-n regulă să fii trist atunci când pierzi pe cineva, trăirea stadiilor doliului, a învăță să  mergi mai departe, focusarea pe amintiri pozitive;

Obiective propuse: doliu adecvat, acceptarea stadiilor readaptării, strategii pentru a merge mai departe;

„Întotdeauna e trist când moare cineva drag nouă. Prima dată când Andrei a trecut prin asta a fost când Spott, câinele lui a murit. Fusese mai mult decât un câine pentru Andrei. Fusese prietenul lui încă de când își putea aduce aminte. Fusese lângă el mai mult timp decât sora lui Ana, și era întotdeauna lângă el, chair și când cel mai bun prieten al lui, Bogdan, nu putea fi alături de el.

Spott se juca cu Andrei oricând acesta dorea. Își punea capul tăcut în poala lui când Andrei dorea să vorbească despre unele din lucrurile pe care nu le discuta niciodată cu nimeni altcineva. Spott era acolo mârâind între tatăl lui și Andrei, când tatăl se supăra pe el. Nu era nicio îndoială ca acel cățel era cel mai bun prieten al lui și că fusese întotdeauna așa.

Totuși, Spott îmbătrânea, blana îi devenea mai gri și se târa încet până la ușă  pentru a-l întâmpina pe Andrei când venea de la școală, în loc să mai sară în sus, cu labele pe pieptul lui, încercând să îl lingă pe față. Tata îl dusese destul de des la veterinar  în ultimul timp și de data aceasta se întorsese fără el. I-a explicat că veterinarul spusese că era mai bine să îl adoarmă pe Spott.

Andrei știa că asta înseamnă că Spott era mort, dar nu dorea sa creadă. Știa că Spott era bătrân, nu mai era ca înainte, dar Andrei cumva se așteptase și voise ca prietenul său patruped sa fie acolo. A încercta să își rețină lacrimile, dar nu a putut;

Mama lui l-a îmbrățișat și i-a spus:

  • E în regulă să fii trist și chair să plângi, daca așa îti vine. Tu l-ai iubit mult pe Spott și el pe tine.

Andrei a adormit plângând  în seara aceea. De fapt a plâns așa de mult de i se părea că nu a dormit mai deloc. A doua zi la școală era amețit și nu a auzit aproape niciun cuvânt din ce a spus profesoara. Nu a vrut să se joace cu colegii în pauze, sau după școală, nu se putea gândi decât la Spott.

S-a pomenit gândindu-se dacă nu cumva fusese o greșeală. Putea tata să îi dea vești greșite? Dacă Spott se însănătoșise înainte ca veterinarul să îl adoarmă? Ar trebui să maergă la veterinar sa verifice? Știa că speranța aceasta nu era realistă, dar nu voia sa accepte faptul că Spott nu avea să se mai întoarcă niciodată acasă.

Andrei era un copil tare drăguț în general, dar în acele zile era extrem de furios, au fost momente în care țipa la sora lui sau la părinții săi dacă îi cereau să facă ceva  …… și apoi se scufunda în gânduri de disperare și de tristețe. I se părea nedrept. De ce să moară Spott, care îi fusese un prieten așa de bun și nu făcuse rău nimănui?

Treptat, fără ca Andrei să își dea seama a început din nou să asculte unele lucruri pe care le spunea profesoara la școală și să se joace cu mingea cu colegii în pauze.

Când tatăl lui a zis pentru prima dată:…. Putem să luăm un alt cățeluș….. era ultimul lucru pe care credea că Spott l-ar fi dorit. Nu mai putea exista un al doilea Spott. Totuși, cu trecerea timpului s-a gândit că ar fi drăguț să aibă  un alt câine. Nu avea sa fie la fel, dar un cățeluș putea face cam ce făcea și Spott înainte și în plus putea să umple golul pe care Andrei îl resimțea după moartea lui Spott.

La un moment dat, mama lui l-a îmbrațișat și i-a spus:

–   Toate sentimentele pe care le încerci de la o vreme sunt ceea ce simțim toți când pierdem pe cineva drag nouă. Știu că nu te simți bine și aș vrea să le pot face să dispară din sufletul tău. Suferința, tristețea și mânia sunt o parte din modurile în care noi ne adaptăm la pierderea unei persoane iubite. Avem aceste emoții și apoi continuăm să privim înainte. Ne simțim triști, apoi trebui să găsim ceea ce ne ajuta să fim bucuroși din nou.

Andrei nu l-a uitat niciodată pe Spott, dar cu toate acestea a învățat că mai erau o grămadă de lucruri  de care se putea bucura fără Spott; apoi când și-a dorit cu adevărat, părinții i-au adus un nou cățeluș. Acesta avea blana fără pete, așa că i-a zis Spottless. Acum deasupra biroului are două fotografii, una a lui Spottless alături de cea a lui Spott.”

 

 

Psiholog: Cristina Eftimie

 

Surse:”101 povești vindecatoare pentru copii si adolescenți”- George W.Burns

Imagini: https://www.google.com/search?q=copilul+si+animalul+de+companie&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-w_uHuNDhAhUUAxAIHZ2uAPAQ_AUIDigB&biw=1440&bih=786#imgrc=a-Is2bxfKs3QqM:

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s