Armonie cu copiii, obiceiuri cu armonie

Tot despre doliu- când pleacă persoane importante din anturajul copilului…

 

Am decis să scriu câteva articole pe această temă (acesta este al treilea), pentru că am întâlnit cazuri în care datorită gestionării aș spune, nesigure și lipsită de consecvență a celor din jur, copilul ajunge să creadă lucruri cu adevărat înfricoșătoare pentru el, ca de plidă, că va muri el, că îi vor muri părinții și va rămâne singur.

Astfel, de data aceasta vă expun o poveste vindecătoare, un exemplu de experiență pentru copil, cu pașii pe care îi parcurge în vindecarea după pierderea cuiva drag din viața lui.

Problemele abordate sunt: moarte, pierderea cuiva drag, doliu;

Resursele dezvoltate sunt: conștientizarea pierderii, învățarea faptului că e în regulă să fii trist când pierzi pe cineva, trăirea stadiilor doliului, a învăța să mergi mai departe, focusarea pe amintirile pozitive;

Obiectivele propuse sunt: doliu adecvat, acceptarea stadiilor readaptării, strategii pentru a merge mai departe;

 

„Sunt sigură că ați auzit povestea fetiței Bucle de aur și a celor trei ursuleți , dar ați auzit Povestea bunicului urs și a celor patru ursuleți?” Poveste începe trist dar se termină într-o notă pozitivă, am putea-o numi Cum a devenit ursulețul din trist, vesel.

Ursulețul trăise toată viața lui împreună cu fratele mai mare, cu mama urs, tatăl urs și cu bunicul urs în pădure. Partea tristă a poveștii se petrece chiar de la început. Într-o zi mama urs i-a spus ursulețului:

 • Bunicul urs a plecat să locuiască cu Dumnezeu în raiul urșilor.

Fratele mai mare nu a fost așa prevenitor. El i-a spus ursulețului pe un ton sec:

 • Bunicul a murit.

Ursulețul a fugit în dormitor, plângând. Mama sa a venit după el și l-a luat în brațe. Ochii mamei urs erau umezi și roșii. Ursulețul știa că și ea plânsese.

 • Nu vreau să fie mort, a zis ursulețul.
 • Știu, a zis mama urs pe un ton calm. Niciunul din noi nu am vrea să fie mort ,dar, când urșii îmbătrânesc, ei mor. Nu e un lucru pe care să-l putem schimba. Cum bine știi, bunicul urs fusese bolnav și suferea de la o vreme. Acum nu va mai suferi. Când mama a plecat, fratele mai mare a intrat și a spus:
 • Numai prostuții plâng.

Ursulețul a văzut atunci cum ochii fratelui său erau umezi și roșii, așa că nu s-a putut supăra prea tare pe el. De fapt, el nu prea știa ce simte – se simțea oarecum vlăguit și supărat, ușor trist și șocat, toate la un loc. Pentru că mama urs îi spusese că e în regulă să plângă, ursulețul s-a întins pe pat și și-a îngropat fața în pernă și a plâns mult.

La înmormântare a fost ciudat. Erau acolo unchi și mătuși și verișori și prieteni, mulți urși cu lacrimi în ochi. Văzându-i ursulețul a știut că nu trebuie să fie întotdeauna puternic și curajos, cum spunea fratele mai mare.

 • Mulți urși l-au iubit pe bunicul, i-a explicat mama urs în timp ce se uita la mulțime.

El nu vrea să se gândească la bunicul urs ca fiind într-o cutie de lemn, deși toți membri familiei urs trecuseră pe acolo, îl văzuseră, îl atinseră și își luasera adio. Nu voia să creadă, în timp ce cutia se rostogolea prin niște uși mici, că nu avea să îl mai vadă niciodată.

În următoarele zile, sau poate au fost câteva săptămâni, ursulețul a continuat să se simtă trist. N-avea chef de mai nimic, nu-i era foame și nu era interesat să se joace cu prietenii lui ursuleți ca de obicei.

Într-o seară mama urs s-a așezat pe marginea patului lui și l-a întrebat:

 • Când te gândești la bunicul urs, ce îți vine în minte?

Ursulețul răspunse:

 • Faptul că e mort și eu sunt trist fără el.
 • Atunci închide ochii pentru o clipă, a spus mama urs, și gândește-te la momentele plăcute trăite împreună cu el pe când era în viața. Când ai fost cel mai fericit?

Cu ochii închiși, ursulețul a răspuns:

 • Cel mai mult îmi plăcea să stau în poala lui și să-mi spună povești amuzante. Îmi placea când mă ajuta să fac felicitări pentru tine, de ziua ta și de ziua mamei. Întotdeauna aprecia ce făceam și îmi spunea cât de mult mă iubește.
 • Atunci, a spus mama urs, când te vei gândi la el pe viitor, ar putea fi de ajutor să închizi ochii și să-ți amintești momentele speciale petrecute împreună cu el.

Asta a și făcut. Și acesta a fost modul în care ursulețul a trecut de la tristețe la bucuria amintirilor fericite cu bunicul urs.”

ursi 1

Psiholog: Cristina Eftimie

 

Bibliografie: G.W. Burns- 101 povești vindecătoare pentru copii și adolescenți, Editura TREI, 2011

Sura imagini: https://www.google.com/search?q=familie+de+ursuleti&client=firefox-b-d&tbm=isch&tbs=rimg:CesAHpqTD3aSIjhdiGLXPpv89TF9MOXkVJXGtNfrdaN09vHTkVUhYsd7inh-OQ3_1F3zi-FT6nU18dFI_1xbY_1FQ4KCioSCV2IYtc-m_1z1ETJ6EU1BZPyBKhIJMX0w5eRUlcYRXj9NYi9TWvUqEgm01-t1o3T28RHQ9TiZdwXxNCoSCdORVSFix3uKEaQDJrrb-oxuKhIJeH45Df8XfOIRvhPLaHJtha4qEgn4VPqdTXx0UhGVOsKMWbBQ8SoSCT_1Ftj8VDgoKEX2Rfk-B1IJC&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjInpi2yMXiAhVE6KQKHWAUDU8Q9C96BAgBEBs&biw=1440&bih=786&dpr=1#imgrc=Z4Y8Ozk3vereYM:

https://www.google.com/search?q=familie+de+ursuleti&client=firefox-b-d&tbm=isch&tbs=rimg:CesAHpqTD3aSIjhdiGLXPpv89TF9MOXkVJXGtNfrdaN09vHTkVUhYsd7inh-OQ3_1F3zi-FT6nU18dFI_1xbY_1FQ4KCioSCV2IYtc-m_1z1ETJ6EU1BZPyBKhIJMX0w5eRUlcYRXj9NYi9TWvUqEgm01-t1o3T28RHQ9TiZdwXxNCoSCdORVSFix3uKEaQDJrrb-oxuKhIJeH45Df8XfOIRvhPLaHJtha4qEgn4VPqdTXx0UhGVOsKMWbBQ8SoSCT_1Ftj8VDgoKEX2Rfk-B1IJC&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjInpi2yMXiAhVE6KQKHWAUDU8Q9C96BAgBEBs&biw=1440&bih=786&dpr=1#imgdii=zcLD2m4oSYoouM:&imgrc=Z4Y8Ozk3vereYM:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s