obiceiuri cu armonie

Vreme de stat cu tine

Cine s-ar fi gândit că în luna martie stăm în casă, că admirăm copacii înfloriți de la fereastră, că cei mici ne întreabă dacă e zăpadă ceea ce se vede de acolo? Cine s-ar fi gândit că ne luăm vacanța de primăvară mai repede, dar că nu stăm afară  să ne vadă soarele sau să îl vedem noi pe el, ci ne salutăm doar de la distanță prin geam?

Cine s-ar fi gândit că toată alergătura noastră bezmetică se oprește brusc și ca niște șoareci prinși în labiritnt nici nu știm ce să facem atunci când ne orpim? Și este foarte adevărat, suntem cel putin confuzi când nu mai alergăm. Cei mai mulți dintre noi am zăcut în primă săptămână, de oboseală, de confuzie, de frică poate.

O să relatez o glumă pe care am primit-o și care sugerează cât suntem noi de nerecunoscători ca oameni și cum vrem tot timpul altceva și nu vedem ce avem de fapt. M-a amuzat și întristat în același timp.

 

STATUL ACASA:

Etapa 1 – Confort  = Este bine! Ne distrăm! Citim FB-ul, facem curat, facem mișto de situație, ne mai cunoaștem cu partenerul de viata, cu copiii, poate și lucrăm ceva …

Etapa 2 – Furie = Ce mama naibii!?! Cât mai durează? Chiar trebuie să stăm în casă? Alții de ce nu stau în casă? Din cauza lor nu se rezolvă treaba mai repede .

Etapa 3 – Negociere = Si dacă ies un pic? Doar un pic … Ce o să se întâmple?

 Etapa 4 – Depresie = O să mă urc pe pereți dacă mai stau o zi în casă! De ce a trebuit să se întâmple tocmai acum? ….

Etapa 5 – Resemnare = Asta este! Mai văd încă o dată GOT și pe urmă număr boabele de orez din punga deschisă ieri …

Etapa 6 – Nebunie = Ce ar fi dacă ies, dezbrăcat, în balcon? Sau dacă îl sun pe văru-meu si ii spun că am murit să vedem ce zice?

 Etapa 7 – CE? De mâine mergem iar la serviciu? NU SE POATE! Pai eu nu am terminat ce aveam de făcut prin casă!….

 

Nu suntem multumiți niciodată, nimic nu este suficient de bun, de mare, de important, de frumos, nimic nu este destul, nu apreciem ceea ce avem, până când nu mai avem, până când pierdem, până când nu se întâmplă ceva care ne obligă să ne oprim și să ne reconsiderăm valorile și opțiunile.

Ne-am oprit din alergătură, forțați, dar ne-am oprit și acum putem sta cu noi înșine. Nu ne este ușor, fugim de noi tot timpul, avem activități, oameni în jurul nostru, gălăgie, zumzet de fond- televizor, radio, telefon și când nu sunt nici unele, dormim. Nu stăm cu noi de cele mai multe ori pentru că ne este frică, ne este frică de ce iese din singurătatea și adâncimea ființei, ne este frică că nu putem să îi face față, ne este frică să ne uităm acolo și să vedem. De acord, iese durere, iese tristețe, ies frici și alte emoții puternice, dar după toate acestea mai găsim ceva, ne găsim pe noi, ne găsim esența, bucuria, ceea ce suntem noi, ceea ce avem noi mai bun, mai frumos, mai valoros.

Aceste momente ne arată ceea ce este mai important, nu job-ul, nu titluri și poziții, nu realizări materiale, ci noi, cei dragi nouă și viață în general. Viața are prioritate acum și avem șansa să ne amintim că trăim și că nu suntem doar niște ființe robotizate în sarcini de muncă, plata de facturi și întreținerea casei. Putem să ne bucurăm că respirăm, că suntem sănătoși, să fim recunoscători pentru ceea ce avem, să ne uităm în interior și să stăm un pic de vorbă cu noi.

Putem să ne bucurăm de cei dragi nouă, de copii, să le acordăm toată atenția noastră neîmpărțită între zece sarcini pe care obișnuim să le facem simultan. Putem să le purtăm de grijă celor importanți nouă, chiar dacă o facem precauți și cu anumite restricții momentan.

Cu siguranță acest prilej nu este unul fericit dar putem face din el un lucru bun, să stăm puțin pe loc, să ne oprim și să ne tragem sufletul.

Bucurați-vă de ceea ce aveți, stați în casă și fiți bine cu voi și cu ai voștri!

Psiholog: Cristina Eftimie

Sursa imagini:

https://www.google.com/search?q=suflet&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk00XihVIfRHCBgp1j3_Oou4PJg-4yw:1584718434368&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjTwOWasKnoAhXLrIsKHQJfBPQQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1366&bih=664#imgrc=CbGyWanzsg-hFM

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s