Armonie cu copiii, Locuri cu armonie, obiceiuri cu armonie, Relaţii armonioase

Starea noastră de bine (5) – Curiozitatea

Articol publicat în Revista 7 Aprilie

Starea noastră de bine (5) – Curiozitatea – Revista de Sănătate 7Aprilie.ro

În noua serie de articole despre starea de bine am început să discutăm despre punctele noastre forte sau despre valorile care ne ghidează în viață. Conform studiilor de la VIA Institute on Characters ele sunt în număr de 24 și grupate în 6 categorii mari: înțelepciunea, curajul, umanitatea, transcendența, cumpătarea, dreptatea.

Înțelepciunea ca și categorie de bază cuprinde: creativitatea, curiozitatea, hotărârea, dragostea de a învăța și perspectiva. Am discutat despre creativitate, astăzi discutăm despre curiozitate.

 • Curiozitatea – oamenii care valorifica această caracteristică, caută situații în care câștigă experiențe noi. A fi curios înseamnă a explora și a descoperi, a te interesa de experiența continuă de dragul descoperirii. Curiozitatea este adesea descrisă ca o forță care te ghidează în căutarea de noutăți și deschiderea către experiențe și este asociată cu dorința firească de a construi cunoștințe. Curiozitatea își urmărește scopul, de a ajunge la un răspuns, de a te implica într-o experiență nouă sau de a învăța un lucru nou.

Pot fi experiențe facile, dea merge la un nou restaurant, a vizita un nou oraș, a întâlni o persoană nouă  sau a efectua o căutare online pentru o întrebare, sau experiențe antrenante, de durată concretizate în căutări lungi, de cercetări în domenii variate.

Persoanele curioase se definesc prin două caracteristici specifice,  sunt interesate să exploreze idei, activități și experiențe noi și au, de asemenea, o dorință puternică de a-și spori propriile cunoștințe personale.

Știința susține că  puterea curiozității este una dintre cele mai importante puncte care susține satisfacția în viață. Ea este asociată și cu starea de fericire, sănătate, longevitate și relații sociale pozitive. Persoanele curioase sunt mai atrase de activități care oferă oportunități de creștere, competență și niveluri mari de stimulare. Persoanele curioase au de obicei ca obiective personale îmbunătățirea de sine, dorința de a afla mai multe despre ei înșiși. Curiozitatea este punctul de plecare pentru hobby-uri și pasiuni noi.

Dacă curiozitatea face parte dintre primele  voastre puncte forte, sau din contră, este printre ultimele, dar doriți să o creșteți și să vă bucurați de beneficiile pe care le aduce, atunci merită să vă gândiți puțin cum puteți să o folositi în viața dumneavoastră.

Merită să ne adresăm întrebări gen: Cum am folosit curiozitatea în trecut, în viața de zi cu zi și în perioadele speciale sau critice, cum ne-a ajutat această caracteristică?

Pentru a ne înțelege mai bine și pentru a explora direcția în care merge curiozitatea noastră putem să ne întrebăm:

 • În ce domeniu ne activăm curiozitatea? Poate în zona în care muncim, poate în bucătărie, poate în zona de hobby, sau social..
 • Am fost curioși ca și copii? Cum ne manifestam?
 • A fost afectat gradul de curiozitate de-a lungul trecerii timpului? Am continuat să fim curioși explorând sau ne-am lăsat duși de valul vieții fără să mai ne activăm această latură a noastră atât de valoroasă

Dacă ne dorim să folosim această caracteristică mai des în viața noastră, pentru a ne aduce un plus de prospețime și de nou putem încerca câteva sugestii simple:

 • Putem încerca o mâncare nouă, o rețetă pe care să o gătim  sau să mergem la un restaurant pe care nu l-am mai vizitat, poate cu un anumit specific, pentru a explora diferite alimente și locuri.
 • Putem merge la serviciu  sau să ne întoarcem spre casă  pe un alt traseu, pentru a explora o nouă zonă în apropiere de locul în care locuim sau muncim.
 • Putem căuta dacă există activități comunitare care se desfășoară în jurul nostru, în orașul în care locuim, de exemplu plantările de copaci în zonă sau igienizarea unei zone, acțiuni organizate de ONG-uri și fundații sau de primării locale.
 • Căutăm online informații despre un hobby care ne pasionează și după ce adunăm idei și materiale, ne apucăm de treabă.
 • Putem să ne folosim curiozitatea pentru a ne îmbunătăți viața și a ne cunoaște mai bine.

Atunci când desfășurăm o activitate care ne place, putem deveni observatori ai procesului și să ne punem întrebarea de ce ne place, care sunt câteva caracteristici ale acțiunii efectuate care ne crește starea de bine? S-ar putea să aflăm lucruri interesante, poate că activitățile individuale ne plac mai mult decât cele în grup, sau invers, poate că suntem animați când creăm ceva nou sau estetic, sau poate recunoașterea socială și spiritul social sunt lucruri pe care le căutăm.

 • Putem să facem un exercițiu de explorare în mediul nostru, de zi cu zi și să observăm ce aspecte ne atrag atenția și ce aspecte putem ignorăm. Aici ne putem referi atât la mediul de muncă cât și cel de acasă. Poate nu putem ignora dezordinea și trebuie să facem curat înainte să facem altceva sau poate că atunci când facem o activitate preferată, nu vedem nimic în jur și ne lăsăm absorbiți de ceea ce ne place. E interesant să observăm acest lucru și în interacțiuni la muncă și acasă, ce anume ne apasă butoanele, ne agită, ce ignorăm?
 • Ultima sugestie se referă la chestionarea a ceea ce se întâmplă pentru a înțelege mai bine faptele. Poate fi incomod pentru cei din jurul nostru, dar pentru noi poate fi util să întrebăm mai des „de ce?”, să nu luăm ceea ce ni se spune fără a avea un sens pentru noi.

Personal, consider că atât timp cât rămânem curioși, ne menținem mintea activă și spiritul tânăr și ne minunăm de viață.

Nu uitați, curiozitatea stă la baza fericirii, longevității, sănătății și a relațiilor sociale sănătoase și pozitive. Deci, fiți curioși!

Psiholog Cristina Eftimie

Studiu Sursă: viacharacter.org

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s