Armonie cu copiii, obiceiuri cu armonie, Relaţii armonioase

Starea noastră de bine (28) – Concluzii

Articol publicat în Revista 7 APRILIE

Starea noastră de bine (28) – Concluzii – Revista de Sănătate 7Aprilie.ro

În seria de articole despre starea de bine, am discutat în fiecare episod, de la 3 la 27, despre câte o valoare care poate fi ori parte a stării noastre de bine, ceva ce deja știm că ne ajută și ne caracterizează sau ceva ce ne dorim să integrăm în viața noastră, în obiceiuri și activități, dar poate nu am experimentat prea des.

Cum știm ce este bun sau nu pentru noi și există oare o rețetă?

În primul rând, fiecare dintre noi suntem diferiți, ne asemănăm și ne deosebim în același timp. Sunt unele lucruri care ni se potrivesc și unele care nu ne sunt potrivite, sunt unele care ne plac și altele nu. Deseori facem compromisuri pentru a fi pe plac sau a ne integra în grupuri. Si totuși, aici este vorba doar despre noi, despre ceea ce simțim și cum simțim, despre cum rezonăm cu o valoare și cum nu avem nimc în comun cu o alta.

Fiecare dintre noi deținem într-un anumit procent, mai mic sau mai mare, toate aceste caracteristici despre care am vorbit, dar acestea diferă de la individ la individ, așa că nu suntem expresia vreunei rețete, suntem expresia propriei rețete, unice.

Astfel fiecare dintre noi suntem înțelepți, curajoși, umani, avem simțul deptății, al măsurii și manifestăm anumite forme de spiritualitate. Fiecare le avem pe toate chiar dacă uneori în procente de 1 %.

Dacă înțelepciunea este aceea pe care ne dorim să o dezvoltăm sau credem că am putea demonstra mai mult la acest capitol, sau pur și simplu este nevoie să fie…, știm că faptul de a vedea imaginea în ansamblu, perspectiva, adică pădurea, nu doar copacii, ne ajută să luăm decizii corecte în momentele dificile. Pentru a lua decizii bune, este important să fim curioși, pentru a cunoaște datele de plecare, pentru a avea informații cât mai corecte și mai clare, astfel ne putem antrena curiozitatea. Fiind curioși,  învățăm lucruri noi și iubind să învățăm, vom dobândi noi experiențe și posibilități de acțiune diverse. Știind mai multe lucruri, vom cântări, judeca situațiile mai drept și mai corect.Și cu toate acestea, având o așa mare zonă de expansiune la nivelul înțelepciunii, ne putem permite să fim diferiți, și să acționăm folosindu-ne creativitatea.

Dacă simțim că ne lipsește curajulsau am dori să îl manifestăm mai des, poate ar fi util să stăm de vorbă cu noi, să fi onești cu noi înșine, în primul rând și să vedem ce ne dorim cu adevărat, pentru a ne activa întreaga energie în direcția respectivă. Să poți să spui adevărul, să fii onest, este chiar un act de vitejie în zilele noastre, așa că îl putem exersa și cu noi și cu ceilalți. Dacă știm ce ne dorim și avem direcția, perseverăm în sensul dorit, depunem efort, cunoștințe, timp și energie. Știind ceea ce ne dorim, mergând pe drumul nostru și asumându-ne să fim curajoși avem și avântul de a ne reliza scopul, de a fi consecvenți, de a ne trăi viața.

Umanitatea este o calitate care ne plasează între oameni și oricât am fi de bine cu noi înșine, nu putem funcționa separat. Suntem ființe sociale și avem  dezvoltată o anumită inteligență socială  care ne ghidează în relațiile cu ceilalți, care ne indică cum să ne comportăm și care sunt limitele. Granițele sănătoase presupun să ne respectăm propria individualitate dar să nu o lezăm nici pe a celorlați, să știm ce vrem și ce nu vrem și să spunem acest lucru. Așa că, să ne amintim să fim buni, să facem bine cât de des putem, să ne iubim pe noi și pe ceilalți și să arătăm acest lucru. Este un echilibru între a ne face bine nouă fără a face rău celor din jur și a le face bine celor din jur fără a ne face rău nouă.

Simțul dreptății sau al justiției este cel care încearcă să îndrepe lucrurile atunci când ceva le-a dezechilibrat și corectitudinea este cea care intervine ca reglator. De asemenea este vorba de echilibrul dintre capacitatea de a fi parte a echipei și de a fi lider. Sunt momente când facem parte din echipă și este important să fim o piesă funcțională în angrenaj și sunt situații în care preluăm conducerea.

Cumpătarea ne aduce cu picioarele pe pământ chiar dacă uneori ne avântăm printre nori. E bine să fim și acolo sus dar este nevoie să ne ancorăm și în prezent și să fim prudenți  și chibzuiți, în ceea ce facem și spunem. Cumpătarea este legată de limite și de nevoia noastră de a ne conecta cu ceilalți, este vorba despre o echilibrare a interacțiunilor dintre noi, așa că uneori (des) este nevoie să ne autoreglămsă iertăm și să fim modești.

Și în final, , reprezintă credința noastră că nu suntem aici doar pentru a viețui (a mânca, a dormi și a munci) ci pentru a trăi, a ne bucura și a aduce bucurie celorlalți,  pentru a avea un scop (sau mai multe) și că ceea ce percepem noi nu reprezintă totul. Astfel apreciem frumuețea din jurul nostru și ne bucurăm împărtășind-o, suntem recunoscători pentru ceea ce avem și pentru ceea ce experimentăm și avem speranță pentru mai bine. Traversăm viața cu zâmbetul pe buze, cu umor, cât de des putem și credem în ceva,  mai mare decât noi, ceva care acționează ca o forță în interiorul și/sau în exteriorul nostru.

La final vă propunem un proiect de lucru al dumneavoastră cu dumneavoastră în care să exersați fiecare valoare timp de o săptămână, să vă concentrați pe fiecare dintre ele, pe rând, să vă observați comportamentul  și să vedeți ce poate fi îmbunătățit.

Dacă există întrebări legate de acest demers, sau poate curiozități, vă pot răspunde în comentarii sau în discuții private.

Desigur, dacă doriți să fiți asistați pentru a realiza o schimbare de durată, consistentă a parcursului dumneavoastră personal, vă stau la dispoziție. Formarea mea ca și consilier și psihoterapeut este realizată inițial în Terapii Scurte Colaborative Orientate pe Resurse și Soluții așa că plec de la ideea că oamenii au resurse și trebuie doar să le identificăm împreună pentru a-i ghida spre scopul lor, pentru a se autocunoaște și pentru a-și îmbunătăți viața. În cadrul acestei formări am abordat și trauma și istoria de familie, pentru a putea aborda cu clienții și aspecte mai profunde ale psihicului. A doua formare este realizată în Terapii de Familie – Familie, Cuplu și Copil și astfel pot să abordez problemele legate de relații de familie, cuplu și copii în manieră sistemică. Folosesc și niște sisteme de monitorizare a progresului clientilor, a stării de bine și a nivelului de stres și un feedback pentru cât de mult am fost de folos sau nu, pentru a mă regla ca să ajut cât mai mult persoana din fața mea.

Dacă doriți, puteți să îmi scrieți la adresa cristina.eftimie@yahoo.com sau prin formular pe site, la finalul acestui articol, dacă dați clic pe numele meu.

Mulțumesc!

Psiholog Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s