obiceiuri cu armonie

Starea noastră de bine (8) – Perspectiva

Articol publicat în Revista 7Aprilie

Starea noastră de bine (8) – Perspectiva – Revista de Sănătate 7Aprilie.ro

Discutând despre valorile noastre, am ajuns la finalul primei valori (înțelepciunea), din care mai face parte și perspectiva, sau vederea de ansamblu. Vă reamintesc că, Înțelepciunea ca și categorie de bază cuprinde: Creativitatea, Curiozitatea, Hotărârea, Dragostea de a învăța și Perspectiva – ultima, despre care discutăm astăzi.

 Perspectiva– oamenii care folosesc această caracteristică, văd perspectivele, fațetele problemei, diferite și relevante iar folosind propriile experiențe și cunoștințe pot ajuta la clarificarea imaginii de ansamblu.

Perspectiva înseamnă capacitatea de a vedea imaginea mare, de ansamblu în viață, fără să ne cramponăm de lucruri mărunte, de a vedea ce este cu adevărat important și relevant. Perspectiva se referă la posibilitatea de a vedea pădurea, precum și copacii, pentru a evita să fii înfășurat în micile detalii atunci când există probleme mai mari de luat în considerare. În timp ce îi asculți pe alții, perspectiva te ajută să te gândești simultan la lecții de viață, conduită adecvată și ce este mai bine pentru situația discutată. Această abilitate de a privi sistemele în ansamblu sau de a gândi în termeni mari, vă ajută să oferiți sfaturi bune altora sau să luați deciziile cele mai bune, voi înșivă. Perspectiva este distinctă de inteligență, dar reprezintă un nivel ridicat de cunoștințe, capacitatea de a oferi sfaturi și de a recunoaște și pondera mai multe părți înainte de a lua decizii. Permite individului să adreseze întrebări importante și profunde despre sensul existenței.

Descoperirile cercetărilor privind avantajele capacității de a vedea în ansamblu, a capacității de a gândi în termeni de probleme majore, cum ar fi moartea și rolul cuiva în lume, este legată mai puternic de bunăstarea persoanelor în vârstă decât condițiile precum sănătatea fizică, socioeconomică starea, situația financiară și mediile fizice și sociale. Mai precis, rolul nostru în lume și în viață este mai important ca alte aspecte, să le spunem materiale. Atunci când poți să vezi acest lucru, fie în combinație cu vreo credință religioasă sau legat doar de “binele și frumosul “ pe care îl lași în urma ta, alte aspecte ale existenței pălesc în comparație cu acesta. Persoanele cu perspectivă sunt apreciate de alții care solicită sfaturi, deoarece acei indivizi îi ajută să vadă imaginea de ansamblu și punctele de vedere alternative. Perspectiva le permite oamenilor să învețe din greșeli și din punctele forte ale altora.

Pentru a ne explora această caracteristică putem să ne gândim dacă am folosit-o în trecut, dacă ne-a fost de folos și în ce momente am activat-o. Poate am folosit-o pentru noi înșine sau poate ne-a fost mai ușor să vedem perspectiva la cei din jur, când nu eram implicați emoțional și direct. Când am avut nevoie să vedem în perspectivă și ne-ar fi ajutat acest lucru, dar nu am făcut-o?

Pentru a valorifica și mai mult această caracteristică putem să ne implicăm și să ajutam pe cineva aflat într-o dificultate, sau într-un conflict, oferind și o altă imagine a faptelor, din alt punct de vedere. Sau poate când avem noi o dilemă, să încercăm să privim din toate unghiurile posibile, poate să luăm și notițe, să punctăm avantajele și dezavantajele deciziilor diverse și abia apoi să decidem.

Pentru a putea să privim în perspectivă este foarte important să îi ascultăm cu atenție pe ceilalți, să îi ascultăm pentru a înțelege și nu pentru a le răspunde și abia apoi, după ce am acordat întreaga atenție ascultării, să împărtășim cu ei ideile și gândurile care ne vin.

Când vă gândiți la cuvântul “înțelepciune”, ce persoane vă vin în minte? Ce anume e înțelept legat de ele? Ce admirați la acele persoane?

Un ultim exercițiu, ca temă de gândire și de meditație ar fi: ce înseamnă înțelepciunea pentru fiecare dintre noi?

Psiholog Cristina Eftimie

Sursă rezultate cercetare: Viacharacter.org

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s