obiceiuri cu armonie, Relaţii armonioase

Starea noastră de bine (12) –Pofta de viață, entuziasmul sau avântul

Articol publicat în Revista 7 Aprilie

Edit Post ‹ Armonie pentru Suflet — WordPress.com

În seria de articole despre starea de bine am ajuns la finele celei de-a doua valori care ne ghidează în viață, curajul. Principalele categorii de valori care ne ghidează în viață și care ne pot crește starea de bine sunt: înțelepciunea, curajul, umanitatea, justiția, cumpătarea și transcendența.

Curajul a cuprins: vitejia, onestitatea, perseverența și avântul. Curajul în viața noastră ne ajută să ne exercităm voința și să facem față piedicilor și obstacolelor care apar.

Avântul, verva, entuziasmul sau pofta de viață reprezintă ultimul element al curajului. Să ai poftă de viață înseamnă să întâmpini fiecare zi cu energie, cu vitalitate cu entuziasm. Înseamnă să îți începi fiecare zi cu bucurie, cu speranță, cu surpriză, ca un copil care se miră și se bucură de tot ceea ce întâlnește.

Avântul înseamnă abordarea unei situații sau a vieții în general, cu entuziasm și energie, a nu aborda sarcini sau activități doar pe jumătate, înseamnă o implicare totală. Oamenii cu poftă de viață sunt încântați să se ridice dimineața din pat cu bucurie și își trăiesc viața ca o aventură care începe în fiecare zi sau care e mereu alta, e mereu incitantă. Avântul este o forță dinamică care este direct legată de bunăstarea fizică și psihică. Această valoare are legăturile cele mai puternice cu satisfacția vieții în general și cu o viață plină de angajament și implicare. Dacă avem această poftă de viață și ne-o menținem vie, avem toate șansele să fim fericiți.

Rezultatele cercetărilor privind avantajele valorii avântului ne indică faptul că această valoare reprezintă unul dintre cele două puncte forte cel mai puternic legat de fericire. Este posibil să vedem munca noastră ca o chemare în viață, prin faptul că  activitatea desfășurată  ne împlinește profund, este semnificativă și cu scop. Entuziasmul este strâns legat de puterea speranței, deoarece ambele sunt orientate spre o gândire pozitivă. Entuziasmul este mai mult despre momentul prezent, speranța este despre viitor dar ambele au elemente orientate spre viitor, spre ceea ce va fi și spre faptul că va fi bine.

Poate ați observant că sunt oameni în jurul nostru care se bucură de viață și aici nu mă refer la aceia cărora nu le pasă de viitor, care nu au o viață ordonată, care nu își organizează existența ci doar se distrează și trăiesc momentul prezent. Mă refer la aceia care știu să delimiteze foarte bine viața profesională de cea personală, cei care sunt conștienți de valoarea lor, care știu să se bucure de tot ce este frumos în jur, cei care știu să se relaxeze și să își ofere lor timp, spațiu, rabdare, înțelegere, consolare și dragoste. Pot să spun cu tristețe că nu sunt mulți care o fac și cei mai mulți dintre noi suntem posaci, ne trezim greu dimineața, ne urnim cu dificultate, ne târâm de-a lungul zilei pentru a ne îndeplini îndatoririle și ne prăbușim înapoi în pat seara. Trist, foarte trist.

Cred că cel mai util îndemn ar fi aici să fim foarte atenți la copii, poate la cei mai mici copii. Cu puține excepții, când sunt bolnavi, îi doare ceva sau nu au dormit suficient, se trezesc cu zâmbetul pe buze, sar din pat, cântă, râd, zburdă și sunt nerăbdători să își înceapă ziua. Se minunează de tot ceea ce văd și sunt expansivi. Noi adulții cât de des facem aceste lucruri? Poate doar când suntem în concediu sau poate nici atunci.

Dacă ne dorim să ne bucurăm mai mult de viață, putem să facem acest lucru conștient, cu scop, chiar dacă nu ne vine natural, ca și copiilor.

Pentru a explora cât de entuziasmați suntem de viață și cât de mult ne bucurăm de ea putem să ne punem întrebări și să căutăm răspunsurile.

Am fost vreodată entuziasmați? Ne amintim de acele vremuri? Cum era viața noastră atunci?

Ce condiții, oameni, activități ne stimulează entuziasmul?

Cum ne ghidează avântul pe noi? Se întâmplă ca avântul să ne bage în bucluc? Regretăm vreodată că ne-am avântat prea repede în legătură cu ceva?

Entuziasmul este bine descris ca o valoare adăugată, ceea ce înseamnă că natura sa morală este revelată cel mai bine atunci când este combinată cu alte puncte forte. Care dintre punctele noastre forte se pot combina cel mai bine cu entuziasmul? Ce anume ne stârnește entuziasmul și apoi îl poate chiar menține mai departe? Este curiozitatea, creativitatea, dragostea de a învăța sau o altă valoare?

Putem să ne antrenăm această capacitate și să o creștem pentru a fi mai fericiți. Viața pe care o avem este unică, nu vom trăi încă una la fel și merită să ne bucurăm de ea, merităm să fim fericiți.

Putem să ne întrebăm partenerul sau partenera despre cum a fost ziua lor. Empatia aduce empatie și înțelegerea îmbunătățește relațiile. Pofta de viață se manifestă de obicei împreună cu alții.

Pentru că pofta de viață este influențată și de hormonii din corp, putem crește nivelul de dopamină prin exerciții fizice practicate în fiecare zi. Dacă totuși nu practicăm un sport în mod regulat, putem să mergem chiar și la serviciu, între sarcini și să ne mișcăm cât mai mult. Totuși ne-ar ajuta și mai mult o activitate riguroasă din punct de vedere fizic, călărie, plimbări cu bicicleta sau cu patinele, alergare, aerobic, fotbal, poate ceva ce ne-am dorit întotdeauna să încercăm, dar nu am făcut încă.

Ne putem implica în comunitate împreună cu alții pentru a îmbunătăți un aspect legat de zona în care locuim.

E important să fim atenți la igiena somnului prin stabilirea timpului normal de somn, 7-8 ore, să  mâncăm cu 3-4 ore înainte de somn, să evităm să lucrăm în pat, să nu consumăm energizate cu cofeină seara târziu. O să observăm modificări ale nivelului de energie.

Putem suna un vechi prieten sau o prietenă sau ne putem vedea la o cafea, să povestim și să ne amintim de vremurile bune. Socializarea contribuie la starea noastră de fericire.

Putem să sărbătorim victoriile, fie ele mici sau mari, pentru a ne aminti de lucrurile bune, pentru a avea un imbold de a merge mai departe.

Pofta de viață poate fi stimulată foarte mult de natură și de activitățile în aer liber așa că oricât de des putem, să ieșim afară din casă și să petrecem timp în natură.

Personal consider ca fiind o mare calitate a oamenilor care pot să rămână pozitivi, care întâmpina fiecare zi cu un zâmbet, care iau problemele ca pe lucruri firești, care reușesc să se bucure de viață și își fac timp să se deconecteze de la muncă și să se conecteze între ei și cu ei înșiși. Este important să ne găsim un astfel de model în jurul nostru, printre rude sau prieteni și să învățăm de la ei, dacă nu reușim sau nu știm cum să ne păstrăm vie pofta de viață.

Psiholog Cristina Eftimie

Sursă rezultate cercetare: Viacharacter.org

Lasă un comentariu