Armonie cu copiii

Neglijarea copiilor în zilele noastre

Neglijarea copiilor în zilele noastre

 

În viteza cu care trăim este oarecum de înţeles că niciodată nu avem timp, pierdem ore în trafic, avem multe îndatoriri la serviciu, mai avem de făcut lucruri şi acasă, dar printre toate aceste sarcini, este esenţial să îl includem şi pe copil. Da, părintele lucrează multe ore pentru a-i asigura un trai decent copilului, da, este obosit, da, poate nu are chef o dată…. Dar totuşi, copilul este cea mai importantă realizare a unui părinte şi atunci chiar dacă lucrează pentru a-i asigura lucruri, nu este suficient dacă nu-i oferă şi atenţie, afecţiune, o relaţie apropiată.

Copiii, în zilele noastre sunt crescuţi de bone, de bunici şi mai puţin de părinţi. Atunci când se întâmplă acest lucru şi nu se poate altfel, părinţii ar trebui să se asigure că bona este cea potrivită, că îi respectă pe copii şi are grijă de ei aşa cum un „înlocuitor de părinte” ar trebui să o facă. În ceea ce-i priveşte pe bunici, de multe ori aceştia sunt mai iubitori şi mai atenţi decât parinţii, la nevoile copilului. Totuşi trebuie să existe un acord în ceea ce priveşte concordanţa regulilor faţă de copii. Bunicii şi părinţii trebuie să respecte acelaşi cod de reguli pentru a nu-i transforma pe copii în mişte monstruleţi răsfăţaţi.

În ceea ce priveşte timupul de calitate al părinţilor cu copiii lor, acesta este esenţial.

Chiar dacă lucrează multe ore, sunt seri când se pot organiza unele activităţi relaxante împreună, jocuri, plimbări. De asemenea, sfârşitul de saptămână ar trebui să fie planificat cu familia pentru timp valoros petrecut împreună, ieşiri în natură, activităţi sportive, activităţi gospodăreşti în care copiii să fie implicaţi. Cei mici adoră să fie de ajutor, să se implice în activităţi în bucătărie sau să ajute la repararea unui obiect. Stima lor de sine creşte, se simt valoroşi, se apropie de idolul lor, de părinte.

Tot o problemă legată de neglijare este şi lăsarea copilului cu orele în faţa televizorului, tabletei, calculatorului. Copilul nu face miş-care, îşi oboseşte ochii, mănâncă necontrolat, nu socializează, devine apatic, acestea fiind doar câteva efecte negative ale gadgeturi-lor. Dacă avem treburi la bucătarie sau prin casă, îl putem implica şi pe copil dându-i sarcini pe măsura lui. Va învăţa lucruri utile ca, faptul că mâncarea nu aterizează în farfurie, ci se găteşte, că praful nu se şterge singur, că legumele nu cresc în frigider. Dacă îl şi apreciem pentru efortul de a ajuta, se va mândri cu acest lucru. În plus va învăţa să aibe încredere în el, să ştie că este capabil, va fi activ, nu va aştepta să facă alţii pentru el, va petrece timp cu părintele, lucrul cel mai impor-tant pentru copil.

Aş aduce în discuţie şi un alt tip de neglijare, acela când părin-tele este acasă, face orice altceva dar nu îl supraveghează suficient pe cel mic. S-au întâmplat accidente grave care au pus viaţa copiilor în pericol. Este de datoria părintelui să înlăture orice potenţial pericol din faţa copiilor, ei sunt activi şi imprevizibili. Pericole pot fi: surse de foc, apă, obiecte tăioase, substanţe chimice, detergenţi, oale fierbinţi etc. Am făcut de curând o vizită la spitalul de copii. Nu vă puteţi închipui ce se poate întâmpla şi ce cazuri sunt acolo.

O altă formă de neglijare ar fi şi o libertate prea mare acordată copiilor şi un dezinteres faţă de cum îşi petrec timpul şi pe ce cheltuiesc banii părinţilor. Prea mulţi bani de buzunar îl pot face pe copil să încerce diverse substanţe, cum ar fi alcool, tutun, droguri dar şi prea puţini bani îl pot antrena în acte delicvente, să fure, pentru a-şi face bani de buzunar. Este necesar să existe un echilibru între cele două extreme iar părinţii trebuie să verifice ce face copilul cu banii primiţi.

Dragi parinţi, dacă vă doriţi să creşteţi un copil, care va deveni un adult responsabil, echilibrat, deschis, activ, implicat, trataţi-l ca pe o persoană completă, valorizaţi-l şi petreceţi timp de calitate cu el!

 

Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s