Armonie cu copiii, Uncategorized

Am fost un om egoist şi habar n–am avut că am fost aşa…..

Odată o prietenă mi-a spus că oamenii care nu au copii (din diverse motive, nu vor sau nu pot să îi aibă) sunt mult mai egoişti şi centraţi pe sine. Acum mi se pare un lucru perfect logic, dar în momentul acela nu credeam, ba chiar m-am simţit uşor atacată. Dacă mă întrebaţi pe mine cum e treaba cu a fi sau a nu fi egoist, consider că fiecare acţionează cu ce are la îndemână, mai precis, cei care au libertatea să fie egoişti şi să se axeze pe ei înşişi, foarte bine. Trebuie să ne bucurăm de ceea ce avem, şi nu să tânjim după ceea ce nu avem. Bucuriile vieţii sunt diferite într-un caz şi în celălalt, aşa că cei care nu au de cine să aibă grijă, să aibă grijă de ei!  Am observat doar că atunci când ai un copil, nu îţi mai permiţi să o faci, sau o faci într-o mai mică măsură. Mai pe scurt……..nu mai ai tiiiiimp. 🙂

Aşa că de la o agendă foarte încărcată, cu un milion de proiecte  în derulare sau de luat în calcul pe viitor, am ajuns …fară agendă. Activităţile mele din trecut şi hobby-urile….nu mai există…..Nu ştiu cum îmi imaginam eu că e viaţa cu un bebeluş dar îmi propuneam multe…să citesc, să scriu, să traduc, să fac o grămadă de chestii…..si nu am făcut nimic din toate acestea. Astfel, copilul e agenda, dacă pot să fac ceva pe lângă el, e bine, dacă nu….e bine şi aşa. Cel mai greu mi-a fost să mă opresc, să stau, să aştept şi să mă bucur pur şi simplu de altceva, ceva magic, nemaitrăit şi nemaisimţit până acum.

Îmi dau seama că deşi nu mai sunt un copil de mult, nu am apreciat la adevărata valoare eforturile depuse de părinţi pentru a ne creşte şi a ne asigura cele necesare. Într-adevăr meseria de părinte nu este deloc uşoară.

Aceeaşi prietenă mi-a spus că cel mai mare învăţător al ei a fost copilul. Da, într-adevăr lecţiile pe care aceşti mici înţelepţi ni le dau, sunt nepreţuite. Mi-a dat una dintre cele mai dure lecţii pe care le-am primit vreodată. Mi-a arătat cât de mult am greşit. Eu abia acum mi-am dat seama ce este cu adevărat important în viaţă şi care sunt lucrurile care contează. Nu îţi vei mai aminti peste zeci de ani dacă ai făcut sau nu curat, dacă erau spălate geamurile, dacă ai reuşit să termini de făcut orice altceva, dar cu siguranţă îţi vei aminti acel zâmbet al puiului şi ochii mari privindu-te cu drag. Importante sunt persoanele din jurul nostru, cei care ne sunt aproape un timp limitat, familia, prietenii, copiii care cresc.

Am învăţat că este mai important „a fi” decât „a face”, că tăvălugul vieţii poate fi oprit, cu voia noastră, că lucrurile pot fi şi altfel….citându-l pe D.W. Winnicott: „ Aşadar iată-ne cu toate ouăle într-un singur coş. Ce ai de gând să faci în continuare? Bucură-te să-i laşi pe alţii să se ocupe de soarta lumii în timp ce tu creezi un nou membru al acesteia. Bucură-te de această întoarcere spre sine şi de această aproape îndrăgostire de sine, copilul fiind atât de mult ca o parte din tine”…

…Şi ce întoarcere către sine a fost, cu reactivarea unor amintiri din copilăria mică şi…unele nici nu ştiu de unde au fost, cu trăiri puternice…si nu tot timpul pozitive. A fost o experienţă de  „scuturare” a fiinţei şi o reaşezare a elementelor ei. A fost o „scoatere” de pe şinele rutinei şi o aruncare în necunoscut…..şi vă asigur, am citit mult despre ceea ce înseamnă….dar nu m-a ajutat cu mare lucru…..şi învăţând să iubesc această mică fiinţă, am învăţat să mă iubesc pe mine, să îmi dau timp, să am răbdare, să trăiesc în prezent şi să nu mă mai gândesc la ce urmează să fac.

M-a învăţat dragostea necondiţionată. M-a învăţat să  iubesc necondiţionat indiferent ce ar face sau cum ar fi. Această fiinţă minunată, cu ochii mari, plini de mirare, care îmi zâmbeşte cu toată faţa şi exprimă cele mai pure sentimente este cea mai mare realizare a mea!

21931192_525064347837926_1660453777_o.jpg

Psiholog: Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s