obiceiuri cu armonie, Uncategorized

Traditia islandeza- Inundatia de Craciun cu carti

“Jolabokaflod” este numele unei traditii de iarna din Islanda, care mie mi se pare foarte interesanta pentru ca este vorba de carti si ciocolata, 🙂 ……..doua mari vicii personale.

Numele acestei traditii se traduce prin inundatia sau potopul de carti de Craciun.

IMG_5915

Sezonul-“Jolabokaflod”- incepe inca din noiembrie si se refera la traditia daruirii de carti, debutand cu trimiterea cataloagelor cu titlurile de carti publicate in anul respectiv, tuturor familiilor. Astfel fiecare decide ce carti vrea sa daruiasca. Se stie ca Islanda este tara in care se publica si se vand cele mai multe carti.

Cadourile se daruiesc inca din Ajun de Craciun, astfel incat in seara de Ajun, fiecare deschide o carte noua, citeste si bea ciocolata calda. Trebuie sa recunosc ca e o traditie pe gustul meu. 🙂

 

 

Unii aleg sa daruiasca fiecarui membru al familiei cate o carte, altii recomanda o carte intregii familii, cert e ca le pun la un loc- cartile, evident- si apoi fiecare aleg cate una si citesc indulcindu-se cu ciocolata, pana ii ia somnul.

Tradiția dăruirii cărților datează din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Islanda avea greutăți financiare. Multor familii le era greu să facă multe cadouri. Și cum hârtia era ieftină, cărțile au devenit principalul cadou făcut în majoritatea familiilor islandeze. Așa a și rămas de atunci încoace.

Cred ca am putea imprumuta si noi aceasta traditie, mi se pare ca este cel putin educativa….mai ales ca avem destule sarbatori imprumutate, care sunt bazate mai mult pe consumerism…vezi Valentine’s day, Halloween…etc….

 

 

Asa le putem insufla si copiilor dragostea pentru citit si pentru carti. Cred ca timpul petrecut este un timp de calitate si probabil antreneaza si discutii despre cele citite.

 

 

 

Va doresc sa aveti un an nou in care sa cititi!

 

Psiholog,

Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s