obiceiuri cu armonie

Atunci când mama intră în grevă….

Atunci când mama intră în grevă….

            Ce minunate sunt familiile noastre tradiționale unde sarcinile NU SUNT îMPĂRȚITE, și fiecare face ce face, cât mai puțin dacă se poate și restul SĂ FACĂ MAMA, SAU FEMEIA, SAU SOȚIA…..că doar nu e treaba ei să aibă grijă de casă????… Doar că nu mai suntem în 1700-1800 când femeia avea doar grijă de casă, și copii, și animale, și grădină….nu vreau să îmi închipui cât le era de greu, bietelor femei,….. Acum femeia mai are și job și poate și performează, sau încearcă din greu….

            Ne ia mult timp, cel puțin mie personal mi-a luat (și încă îmi ia) să înțelegem că nu le putem face pe toate bine, nu avem cum și atunci trebuie să mai renunțăm la ele…. Pfui…și la ce renunți? Nu mai faci curat? (e o idee) Nu mai faci mâncare? (poate că da) Nu îi acorzi timp soțului? (oricum nu mai ai timp de el alergând să le pui pe toate în ordine, seara cazi lată și dacă îl mai și vezi stând pe canapea să se relaxeze după muncă cu o bere în mână, îți vine să îi torni ceva pentru mai multă spumă, în bere zic, ……..).Nu le acorzi atenție copiilor (asta cade din start, copiii sunt pe primul loc și oricum ar fi, își cer drepturile, nu ai cum să nu îi auzi…mami, maaaamiiii, maaaaaamiiiii……), Nu îți acorzi timp ție? (ce e ălă?) Nu acorzi timp serviciului? (poți dar s-ar putea să nu îți mai iei banii, care nu-i așa? sunt necesari, e nevoie de ei să ții casa și nu ne permitem să trăim dintr-un singur salariu…) Renunți la oportuități de creștere, ale tale personale și profesionale? (e super frustrant ca după eforful pe care îl depui pentru cei din jur, să nu mai ai energie și pentru proiectele tale)…Și uite cum ne învârtim într-un cerc vicios….. La ce să renunțe mama? Ca să rămână și ea vie, că nevătămată nu mai e de mult…

            Un profesor de-al meu, pe  care îl citez des spunea că trebuie să avem ECHILIBRUL celor 3 VIEȚI, cea familială, profesională și personală. Fiecare ar trebui să cuprindă cam 30% din timpul nostru. Și că cea personală, pe care noi o neglijăm cel mai mult, este cea care le susține pe celelalte două. Viața personală este ca rădăcina unui copac, unde stânga reprezintă familia și dreapta – profesia. Dacă rădăcina e uscată, copacul cade….De unde să mai dai dacă în rezervorul tău nu mai e nimic, logic. Logic, logic, dar se și întâmplă asta? Nu prea, dar ar trebui să ne dea de gândit acest lucru.

Să facem un calcul simplu, din 24 ore dormim 7-8, muncim 8, au mai ramas maximum 8. Acest 8 trebuie împărțit între traseu casă-job-casă, viață familială și personală. Și nu ne dă 8, ne dă mult mai puțin. Doar dacă timpul nostru personal îl considerăm somnul și atunci ar ieși cât de cât. Deși atunci doar „viețuim”, cum spunea profu’, nu și trăim, dacă doar muncim, avem grijă de familie și dormim….minunat…. Unde este timpul pentru noi, dacă nu mai avem timp de citit o carte, de stat cu noi și de auzit gândurile….. Acest timp trebuie planificat. Și tot din experiență spun, nu una bună, dar tot experieneță se numește, că uneori iese și de cele mai multe ori nu… Cred că avem nevoie de multă disciplină și autodeterminare pentru a ne ține de un program. La mine mereu se ivește câte ceva, MEREU, sună telefonul, apare un mail urgent, o situație nerezolvată și așa s-a dus meditația și masajul și baia cu lumânări…….de nici nu le-am văzut….

La un moment dat când am avut nevoie, chiar și mai mare, de a le prioritiza, am primit sfatul-ideea, cum vreți să îi spuneți, să îmi iau 5 minute pe zi pentru un masaj- automasaj la tălpi, muzică relaxantă și o lumânare parfumată. Sincer, a ajutat. Cred că nu ar strica să reiau obiceiul.

Și m-a mai ajutat ceva. Când mă supăr și simt că nu mai pot, să intru în grevă. Adică să nu mai fac nimic din ce nu îmi place, sau nu vreau, o zi. ….adică poate să tune și să fulgere, nu ridic un pai de jos…. și ce bine e…de obicei în weekend, care se știe că pentru mame sunt cele mai minunate zile de făcut curat, organizat, gătit, întors casa cu susul în jos și întreținut atmosfera cu cine se nimerește să facă parte din ea. Vreau să văd ce se întâmplă dacă nu spăl vasele azi și le las în chiuvetă? Dacă nu adun jucăriile de pe jos și călcăm pe ele? (încercăm printre ele)Dacă nu adun hainele din casă? Ce se întâmplă oare? Nu se întâmplă nimic. Eventual văd și ceilalți ceea ce nu fac de obicei și poate le adună, sau le lasă așa…. Sau poate vin servitorii sau piticii invizibili care fac treaba de obicei în casă (nu noi), că deh, așa stă treaba….

            Ideea e că avem nevoie de câte o pauză, așa din când în când. Nu putem fi OK, nici noi și nu putem da mai departe lucruri bune dacă noi suntem secătuiți de puteri. Și știu despre ce vorbesc, fiind eu însămi o perfecționistă. Uneori trebuie să spunem STOP! Și să rearanjăm lucrurile, în familie, în viața noastră și chiar în mintea noastră, mai înainte de toate. Unele dintre noi nu le acordăm spațiu soților să se manifeste, că oricum așa au fost crescuți, mulți dintre ei, de niște mămici grijulii care nu îi puneau să facă nimic. Tot femeia a creat și problema aceasta, una dinainte…. 😊. Hai să împărțim lucrurile de făcut și să ne sprijinim reciproc dar să nu preluăm noi prea mult. Ah….nu s-a făcut, ok, rămâne așa, nu îl fac eu în loc…. Hai să plătim pe cineva să facă curat, dacă noi nu reușim, să cerem ajutorul, să învățăm să îl cerem mai întâi. Nu se întâmplă dacă mai mâncăm și sendvișuri și iaurturi dacă nu reușim să gătim…..și praful de pe mobila, nu îl ia nimeni, tot acolo îl găsim când ne facem timp pentru el. Dar pe ai noștri nu îi găsim tot acolo, relațiile se strică, ne înstrăinăm reciproc și ce rămâne în urmă?….. Rămâne epuizare, oboseală și ranchiună..și poate prea puțină implicare din partea celorlalți aflați în schemă…… cred că e de preferat puțin praf, nu?….

            Writting from my day off…. 😊

Cristina Eftimie

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s